Q&A

Undrar du något? Skicka gärna in din fråga till hej@feliciawelander.com så läggs den upp här.

Var det svårt att skriva med andra i ett ”Writers room”? /Elin

Både ja och nej. Visst är jag van vid att arbeta själv med min text, i alla fall under arbetet med råmanus så i början var det lite ovant. När vi skrev Centralgången i Writers room krävdes det att man var öppen för andras idéer och släppte prestigen, men det bara positivt. För det mesta var det bara helt magiskt roligt att hela tiden kunna bolla idéer med de andra och se hur berättelsen växte fram när vi jobbade tillsammans. Jag tror verkligen att det blev en mycket bättre berättelse än om jag hade skrivit den helt själv. Och så hade jag turen att få Karin Janson, Gunnar Svedén, Carl V Andersson och Magnus Abrahamsson till kollegor, så vi var ett bra gäng. Även Storytels egna redaktörer Anna Öqvist Ragnar, Emma Danielsson och Mia Lindquist bidrog mycket till berättelsen, så hela arbetet med Centralgången har varit en rolig och utvecklande upplevelse.

 

Varför skrev du Kanske imorgon? //Anna

Det är en lång och lite sorglig historia, men jag berättar den gärnahär till exempel 

 

Jag älskar Erik, kommer han vara mer med i nästa bok? //Annika
Roligt att så många gillar honom. Han kommer finnas med i perferin, ja, och kanske ännu mer i tredje boken…

 

Vilka tre författare läser du hest? //Caroline

Lionel Shriver, Marie Hermansson och Selma Lagerlöf är några favoriter.

 

Vem vill du skriva som? //Ilse

Jag vill skriva som mig själv, men jag skulle gärna vilja få till det så där berörande och samtidigt underhållande som Jojo Moyes, vardagsnära och nyskapande som Lena Dunham och poetiskt vackert och finurligt som Kristina Lugn.

 

Vad lyssnar du på för musik när du skriver? //Abbe

Tystnaden. Meningarna har sin egen rytm och den är svår att höra med en annan rytm i lurarna. Men när jag inte skriver lyssnar jag gärna på Veronica Maggio, Pink – och 90-talsrap när jag känner mig extra rebellisk.

 

Vad inspirerar dina berättelser? //Mats

Jag älskar att höra människors livshistorier. Som i Sommar i P1, Värvet eller någon djupgående artikel i Filter. Sedan inspireras jag mycket av konstnärens förmåga att genom att förmedla sin egen världsbild kunna ge andra glädje och tröst. Just nu är det Lars Lerin för hans sätt att måla världen, Benke Rydman som är ett geni vad gäller koreografi och dans och Karin Broos för stämningen i tavlorna.

 

Vilken läsupplevelse har påverkat dig mest? //Ilona

Det måste vara böckerna om Narnia. Innan dess visste jag inte att någon annans levnadsöde kunde beröra så. Jag tror fortfarande att Aslan är ett husdjur jag har haft, för när han dog i boken kände jag det verkligen djupt in i det 11-åriga hjärtat.

 

Vad gör du en ledig dag? //Camilla

Äter. Fast det gör jag ju alla dagar, men jag älskar att njuta av god mat. Och av vacker utsikt. Och av hundar. Och vänner. Så en ledig dag får gärna innefatta allt detta.

 

Berätta en konstig sak om dig själv. //Annika

Jag har världens fulaste tatuering på höften. Alltså verkligen. Tänk jordgubbe, men inte bara en jordgubbe, utan en ful jordgubbe gjord av en tatuerarpraktikant hög på gräs i en industristad i norra England på 90-talet. Vilket är precis vad det är. Men jag har nu uppvägt den med att ha Sveriges finaste tatuering (en penna) på armen också.